NASLEĐIVANJE

Dominantno i recesivno nasleđivanje

Ponekad nasledimo ili razvijemo promenu (mutaciju) u genu koja onemogućava njegovo ispravano funkcionisanje. U nekim slučajevima ta promena dovodi do toga da je osoba podložnija obolevanju od nekih vrsta raka zato što gen ne daje tačne instrukcije organizmu

Dominantno nasleđivanje

Neke bolesti prenose se u porodici na dominantan način. To znači da osoba nasledi jednu normalnu kopiju i jednu promenjenu kopiju gena. Promenjeni gen je dominantan nad normalnom kopijom gena.

Recesivno nasleđivanje

Neke se bolesti nasleđuju recesivno. To znači da osoba mora naslediti dve promenjene kopije istog gena (po jednu promenjenu kopiju od svakog roditelja) da bi obolela. Primeri autozomalne recesivne bolesti je srpasta anemija.

pm3

Prediktivno testiranje za rak

Prediktivni test može dati informaciju o tome postoji li kod osobe povećani rizik od razvoja određene vrste raka. Iako se rak obično javlja kod odraslih osoba, neki određeni oblici raka mogu se pojaviti i kod dece ili tinejdžera.

o NAMA

Udruženje obolelih od limfoma LIPA osnovano je 2006. godine sa ciljem da pruži podršku i relevantne informacije pacijentima i njihovim članovima porodica.

© Copyright 2020 Šeruj za budućnost – All Rights Reserved

Kontakt