Autozomno dominantno nasleđivanje

Neke bolesti prenose se u porodici na dominantan način. To znači da osoba nasledi jednu normalnu kopiju i jednu promenjenu kopiju gena. Promenjeni gen je dominantan nad normalnom kopijom gena. To uzrokuje da osoba oboli od genetske bolesti. Od koje će konkretno genetske bolesti osoba oboleti, zavisi od toga kakve je instrukcije promenjeni gen trebao da da organizmu.

Od nekih dominantnih genetskih bolesti osoba može da boluje od rođenja. Neke se javljaju samo kod odraslih osoba o one su poznate kao kasni oblici bolesti. Primeri dominantnih genetskih bolesti su policistična bolest bubrega i Huntingtonova bolest.

Kako se nasleđuju dominantne genetske bolesti?

Ako jedan od roditelja ima promenjen gen, na dete može preneti ili normalni ili promenjen gen. Tako svako njihovo dete ima 50% verovatnoće da nasledi promenjen gen i da oboli.

Takođe,  verovatnoća je 50% da će dete naslediti normalnu kopiju gena. U tom slučaju diete neće oboleti i ne može je preneti na svoju decu.

Ti mogući ishodi su slučajni. Verovatnoća ostaje ista u svakoj trudnoći i ista je i za dečake i za devojčice.

o NAMA

Udruženje obolelih od limfoma LIPA osnovano je 2006. godine sa ciljem da pruži podršku i relevantne informacije pacijentima i njihovim članovima porodica.

© Copyright 2020 Šeruj za budućnost – All Rights Reserved

Kontakt