DNK

DNK:Sve što bi trebalo znati

Dezoksiribonukleinska kiselina (DNK) vrši ulogu naslednog materijala zahvaljujući jedinstvenim osobinama koje poseduje: skladištenje i prenošenje informacija, replikacija i varijabilnost.

3D render of a medical background with male figure on DNA strands and virus cells background

Osobine DNK

Otkriće strukture DNK otvorilo je mnoge mogućnosti u nauci. Dva naučnika Watson i Crick su za utvrđivanje strukture DNK dobili Nobelovu nagradu, ali je zahvaljujući i radu drugih naučnika, pre njih, kao što su Miescher koji je otkrio DNK u ćeliji, Hershy i Chase koji su dokazali da je DNK nosilac genetičke informacije, formulisana tzv. centralna dogma. 

DNK STRUKTURA

Struktura DNK

Osnovna jedinica građe DNK i RNK, kao što im i sam naziv kaže, jeste nukleinska kiselina. Nukleinske kiseline se danas smatraju ključnim molekulima života, jer su nosioci genetičke informacije. Prvi put su izolovane iz jedra limfocita  i otuda im i naziv. Nukleotid kao osnovna jedinica građe sadrži tri komponente: azotnu bazu, pentozni šećer i fosfornu kiselinu.

Da li ste znali da je

0
Knjiga od po 200 strana neophodno ispuniti ako bi napisali sva slova u ljudskom genomu
0 %
Genoma identično kod svih ljudi
0 %
Procenat gena koji čovek deli sa šimpanzama
0
Kompletno različita DNK profila ima mali broj ljudi na planeti. Ovaj fenomen je poznat pod imenom himera.

o NAMA

Udruženje obolelih od limfoma LIPA osnovano je 2006. godine sa ciljem da pruži podršku i relevantne informacije pacijentima i njihovim članovima porodica.

© Copyright 2020 Šeruj za budućnost – All Rights Reserved

Kontakt