Osobine

Mi smo svi jedinstveni.

Svako od nas ima kombinaciju karakteristika, osobina, koje su različite u odnosu na bilo koju drugu osobu na planeti.

Neke osobine su lako vidljive, kao boja očiju, visina, pege. Druge su manje vidljive, kao astma, talenat za muziku ili povećani rizik od oboljevanja. Neke osobine su nasleđene a neke nastaju pod uticajem spoljašnih faktora i okoline. Boja očiju i oblik nosa su nasleđene osobine, kontrolisane genima koje nasleđujemo od naših roditelja. Jezik kojim govorimo, muziku koju volimo su osobine nastale pod uticajem okoline, što uključuje našu kulturu, fizičko okruženje i naše iskustvo. Najveći broj osobina nastaju kao kombinacija naslednog i faktora okoline. Na primer, ukoliko su oba roditelja visoka, najverovatnije će i dete biti visoko, ali visina deteta zavisi i od spoljašnih faktora, ishrane. Dijabetes je nasledna bolest, ali se pojedini tipovi mogu kontrolisati ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Čak iako je neko na rođenu predodređen da se bavi košarkom ili plesom, neophodno je mnogoo vežbe i treninga da bi bio uspešan u tome. Mi smo, ono što jesmo, zahvaljujući kombinaciji naših gena i našeg iskustva uslovljenog spoljašnim uticajima i sredinom.

Zanimljivost

Identični blizanci imaju potpuno istu DNK, ali oni nisu u potpunosti isti. Imaju različite talente, različite ličnosti i različite stvari koje vole i ne vole. Takođe, ukoliko se jedan od njih razboli u toku života od neke bolesti, to ne znači da će i drugi blizanac oboleti od iste bolesti. Razlike kod identičnih blizanaca ne dolaze od DNK, već su uslovljene spoljašnim faktorima. 

 

o NAMA

Udruženje obolelih od limfoma LIPA osnovano je 2006. godine sa ciljem da pruži podršku i relevantne informacije pacijentima i njihovim članovima porodica.

© Copyright 2020 Šeruj za budućnost – All Rights Reserved

Kontakt