Big Data

Relevantni podaci su neprocenjivo bogatstvo. Medicinska dostignuća u budućnosti biće sve više definisana našom sposobnošću da prikupljamo, delimo i obrađujemo ogromne količine  zdravstvenih podataka.

Uloga “velikih podataka” u medicini je da omogući bolje zdravstvene profile i efikasnije prediktivne modele za svakog pojedinačnog pacijenata, i tako unapredi dijagnostiku i lečenje.

Šeruj za budućnost

Na žalost, još uvek veliki broj pacijenata u Srbiji ne shvata značaj prikupljanja i deljenja zdravstvenih podataka, način korišćenja, benefite i rizike. Udruženje LIPA želi da podigne nivo svesti javnosti, pacijenata i ostalih činioca zdravstvenog sistema o važnosti deljenja,  prikupljanja i korišćenja zdravstvenih podata, kroz projekat “ŠERUJ ZA BUDUĆNOST ”.

Personalizovana medicina

CGP

Sveobuhvatno genomsko profilisanje

achivements

Najnovija dostignuća

Mala škola genetike

Jeste li se ikada zapitali zašto ličite na roditelje i zašto je vaša kosa plava, smeđa ili crna? Da li znate zašto su neki ljudi podložniji određenim bolestima u odnosu na druge?

Odgovor na ova pitanja može nam dati genetika. Genetika utiče na naš svakodnevni život na mnogo načina. Savremena genetika se koristi ne samo u medicini već ima i niz drugih primena.